Brain Trust Real Estate

18.10.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Благоприятно за инвестиции: Сделките с имоти в София отчитат пореден ръст

От януари до края на септември са осъществени над 20 000 сделки за недвижими имоти в столицата. Отчита се и ръст на осъществените покупко-продажби със 7.81% за трeтoтo тримeceчиe нa тaзи гoдинa cпрямo cъщия пeриoд нa минaлaтa.

Дaнни нa Aгeнциятa пo впиcвaния coчaт, чe зa пeриoдa юли-ceптeмври 2018 г. ca били рeaлизирaни 6874 сделки, дoкaтo зa cъщия пeриoд нa тaзи година тeхният брoй дocтигa 8866. Нa прaктикa трeтoтo тримeceчиe нa тaзи гoдинa e c нaй-мнoгo cключeни cдeлки oт 2008 г. дoceгa.
Рaзглeждaйки дaннитe oт нaчaлoтo нa гoдинaтa, тo брoят нa cдeлкитe в cтoлицaтa e дocтигнaл 20 185. Тoвa e ръcт oт 5.54% cпрямo 2018 г. и увeличeниe oт 20% cпрямo 2015-a. В cлучaй, чe тeмпът нa рeaлизирaнe нa cдeлкитe ce зaпaзи, тo прeз 2019 г. тeхният брoй мoжe дa нaдхвърли 30 000.
Пoкупкaтa „нa зeлeнo“ нa жилищa e ocнoвнaтa причинa зa нaблюдaвaния ръcт нa cдeлкитe. Пoвeчeтo oт жилищaтa, купeни в eтaп нa cтрoeж прeди 3-4 гoдини, вeчe ca гoтoви и cъoтвeтнo влизaт в oфициaлнитe рeгиcтри.
Начинът, по който се движи пазарът на недвижими имоти в момента е изключително благоприятен за осъществяване на сделка.

София е в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата в света
Още една индикация и доказателство, че в момента е благоприятен момент за продажба на жилище в София е, че градът е на 19-о място в света и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата.
Между април и юни цените на жилищата в столицата са нараснали с 9,6% на годишна основа. Това поставя София след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион в класацията на Knight Frank, която включва 150 града в света.
Общо цените на жилищата в изследваните градове са нараснали средно с 3,5% през второто тримесечие на годината. Най-бързо растящият жилищен пазар в света е бил китайският град Сиан, където цените на жилищните имоти са се увеличили с 25,1%. Десетката се допълва от Будапеща (24,2%), Хидерабад (18,3%), Ахмедабад (15,3%), Ухан (14,6%), Санкт Петербург (14,6%), Порто (13,6%), Чунцин (12,1%), Загреб (11,4%) и Атина (11,2%).

Банско – най-евтиният семеен курорт за ски в Европа
Той изпреварва италианския Бардонекия, който е обявен за второто най-добро място в Европа за бюджетна ски ваканция със семейството.
Въпреки това Италия е най-евтината страна като цяло. Тя може да се похвали с четири курорта в Топ 5 на класацията за тази година.
Начинът, по който се съпоставят курортите за семеен зимен туризъм, включва цените на наема на ски и обувки, лифтове и ски училище плюс обяд и напитки за двама възрастни и две деца за един и същ брой дни.
Докладът установява, че цените са паднали с 0.3 на сто от миналия сезон в Банско, като едноседмичната ски ваканция за четиричленно семейство струва 1740 евро, в сравнение с 1845 евро в Бардонекия, където се отбелязва ръст от 9.8 на сто.
В тази връзка Брейн Тръст има удоволствието да представи студио за продажба във великолепен комплекс, разположен в сърцето на Банско и съвсем близо до хотел "Кемпински Гранд Арена Банско" и ски лифта.
Апартаментният комплекс се намира на много хубаво място, само на 5 минути от лифта и на 15 мин от стария град.
Цената на студиото, което е подходящо да ви подслони във всяка една ваша зимна почивка е едва € 15 500.
Вижте повече тук: http://www.braintrust.bg/offer/1632/#offer
Освен това в същата сграда се предлагат и по-големи, двустайни апартаменти. Те са напълно обзаведени и разполагат с Wi-Fi интернет, кабелна телевизия.
Комплексът предлага висококачествено обслужване, включващо 24 часова охрана, интернет, паркинг, ски гардероб със заключване за всеки апартамент. Спа и фитнес център - той ще направи вашето пребиваване още по-комфортно. центърът предлага сауна, фитнес, парна баня.

Цената за двустаен апартамент на място, разполагащо със всички удобства за вашия зимен комфорт е € 27 000.
Вижте повече тук: http://www.braintrust.bg/offer/1633/#offer
Строители опровергават твърденията, че ще има срив в пазара на недвижими имоти
Водещи строители у нас се обявиха против тиражирането в медии, социални мрежи и специализираните интернет форуми, че се очаква срив на пазара на недвижими имоти, което създава неприятности и трудности с клиентите.

Според тях се наслагва страх в това отношение. Строителите опровергаха всички очаквания за криза на имотния пазар. По техни думи криза не се очаква, а това е видно и от движението на пазара на недвижими имоти, който не дава никакви подобни индикации.

Да спиш във Версайския дворец
Аіrеllеѕ – луксозна френска верига, възнамерява да открие хотел в комплекса към Версайския дворец. Първите гости ще могат да го посетят още през следващата година. Първите резервации ще се приемат през декември 2019 г. Хотелът ще се разположи в Шaтo дe Bepcaй, в който някога са живяли Лyи ХVІ и Mapия Aнтoaнeтa.
Клиенти едва ли ще липсват, като се има предвид, че Версайският дворец е една от туристическите емблеми на Франция. Годишно се посещава от милиони чужденци, които искат да се докоснат до изкуството и архитектурната на Франция. Дворецът разполага с 2300 стаи. Към него има и къщи, в които се съхраняват едни от най-ценните колекции картини и скулптори.
Новият хотел ще разполага едва с 14 стаи, а ценителите на френската кухня ще могат да посетят гурме ресторанта към него. Също така ще има Wellness&SPA център с вътрешен басейн.
 

11.10.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст" 

„Люлин“ – все по-привлекателно място за жилищно и бизнес строителство

Жилищният столичен квартал „Люлин“ е известен още като спалнята на София. Там живеят над 200 000 души като вече голяма част от тях са млади.

Това означава и повече работна ръка, което прави районът апетитен за инвестиции.
Освен това „Люлин“ е първият краен квартал, обхванат с метро – още през 1998 година. Това води допълнително инвеститори в жилищното строителство през годините и така сградите стават все повече и повече.
Заедно с близостта на Околовръстния път, подобрената инфраструктура, това води и до повече инвестиции в бизнес имотите и офисите.
В района вече действат няколко големи индустриални зони, строят се и бизнес сгради, макар и не с такава концентрация, както в южните и източните райони на София.
Има план за изграждане на „сити“ с високо строителство по протежението на бул. „Царица Йоана“, предвижда се удължаване на линията на метрото до Околовръстния път, както и няколко други транспортни подобрения, инвестира се в образователна и социална инфраструктура, поетапно се облагородяват запуснатите пространства, изгражда се зелена зона за директна пешеходна връзка на квартала със Западния парк.
Така западната част на София се превръща в едно приятно и облагородено място, в което си заслужава да се инвестира.
В тази връзка Brain Trust има удоволствието да Ви представи оферти в района, които заслужават вниманието Ви.

Ако сте решили да насочите инвестициите си към жилищен имот в района, какво по-добро решение от двустаен апартамент в новострояща се жилищна сграда. Той е 66 кв. м., а цената му е едва € 56 177.
Имотът се намира на изключително комуникативно място, в непосредствена близост до метростанция Западен парк и парк Западен парк.
За строежа се използват висок клас строителни материали. Монолитна стоманобетонна конструкция, оразмерена на земетръс. Външни и вътрешни стени от червени керамични тухли на водещ европейски производител. Осигурени топло, хидро и шумо-изолации.
Вижте повече тук: http://www.braintrust.bg/offer/2732/

Ако търсите по-голямо жилищно пространство – имаме решение за Вас. Просторен тристаен апартамент, намиращ се в близост до метростанция, парк, мол, училища и детски градини може да е Ваш за € 115 900. Сградата се намира в най-близката до центъра част на квартала – „Люлин“ 10, а жилището е цели 122 кв. м.

Вижте повече тук: http://www.braintrust.bg/offer/2902/

Какво трябва да знаем за покупка на имот на публична продан?
Всички сме попадали на обяви на частни съдебни изпълнители за имоти, чиито предишни собственици са изпаднали в несъстоятелност. Но за какво трябва да внимаваме?
Ръстът на цените на имотите в големите градове накара много от търсещите имот да обърнат поглед именно към тези оферти.
На първо четене офертите не са за изпускане, най-вече заради осезаемо по-ниската продажна цена в сравнение с повечето оферти на пазара.
При желание за участие в търга за имота е важно да разполагате с 10 % от началната цена за наддаване, тъй като тя се определя като задатък, внасян преди самия търг.
Обикновено началната цена се определя в размер на 80% от стойността, посочена от независим експерт - оценител, но не по ниска от данъчната оценка на имота.

Особено важно е да разполагаме и с цялата остатъчна сума от стойността на имота. В случай, че спечелите търга, но в рамките на две седмици не успеете да осигурите останалата част, имотът се предоставя на класирания на второ място участник, а вие губите депозираните 10 %. В случай, че двама участника в търга са предложили еднаква цена, чрез жребий се определя победителя.
Ако при първата обявена публична продан по една или дуга причина не бъде определен победител, частният съдебен изпълнител насрочва нова такава, с начална тръжна цена в размер на 90% от цената на първата. Процедурата на провеждане е същата до определяне на купувач.

Строят все повече сгради без право за краткосрочно отдаване под наем на жилищата
Във все повече европейски градове се наблюдава въвеждането на рестриктивни мерки срещу краткосрочното отдаване под наем на жилища. Основната причина е силното търсене на апартаменти за дългосрочно наемане и малкото предлагане на такъв тип имоти. Във финландския град Турку наскоро беше създадена организация, чиято цел е да въведе забрана за краткосрочно отдаване под наем на новопостроени жилища. Всички, които членуват в нея, се задължават да не отдават имотите си през онлайн платформи за краткосрочни наеми от туристи.
Причината за появата на подобна организация е нарастващият брои проблеми, възникващи между собствениците, които живеят в сградата и тези, които отдават там имотите си на краткосрочен принцип. Сред най-честите проблеми е шумът и фактът, че постоянно чужди лица влизат в етажната собственост, което компрометира сигурността.
 

04.10.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Почти всеки жилищен проект се продава още преди разрешение за ползване

Купуването на жилища на зелено върви с пълна сила - пазарът за недвижими имоти остава стабилен
За първите шест месеца на годината строителните предприемачи са внесли в бюджета на Столична община приблизително 7,8 млн. лева от такси за разрешения за строеж на сгради. Издадените визи за изграждане на жилища са с общо 788 214 кв. м РЗП, сочат данни на НСИ.
Макар издаването на строителни разрешителни да представлява голяма част от таксите, дължими от строителните предприемачи, не по-малко съществени са и разходите за облагородяване на средата около обектите. Отговорността за изграждането на инфраструктура в някои части на града е изцяло прехвърлена на предприемачите.

Една трета от жилищата в София – купени на кредит
За тази година 1/3 от закупените апартаменти в столицата са с кредит от банка. До преди няколко години повече купувачи можеха да си позволят жилище без заем, но в момента тенденцията показва, че ситуацията отива в друга посока.                                                                                                                Най-често при сделки, те искат около 50% от сумата.
През 2019 година клиентите, за разлика от миналата година, знаят какво точно търсят, което прави намирането на подходящото жилище и осъществяването на сделка много по-лесно.
Според строителните предприемачи потенциалът за растеж на София не е на Юг, а на Север към Стара планина.

Инвестициите в сектора на хотелиерството в София – с все по-добри резултати
Висококатегорийните хотели все повече насърчават бизнеса в региона. До 2 години предстои откриването на още 3 хотела в столицата.
Очаква се, че новите хотели ще отговорят на съществуващата нуждата от инвестиции в петзвездния сегмент.
За изминалата 1 година са нараснали цените в луксозните хотели, както и заетостта на стаите им. При по-ниската категория хотели ръстът на цените е бил осезаемо по-висок в сравнение с по-луксозните.
Средните цени на нощувките при 5-звездните хотели в София са достигнали 114 евро през миналата година, а при 4-звездните – средно 63 евро, показва статистиката.

Какво ви пречи да продадете вашето жилище?                                                                                                                                                                                   Продажбата на жилище е съпътствана от фактори на пазара, които не може да промените, но и от такива, които зависят изцяло от вас.
Най-често срещания проблем - нереалистичната цена. Тя отблъсква всеки запознат с тенденциите в пазара на недвижими имоти за дадения регион. Не позволявайте емоциите ви да попречат на осъществяването на изгодна сделка
Лошата миризма също може да е пречка за бързото намиране на нов стопанин. Най-лошият пример затова е миризмата от животни. Наслоените аромати от цигари също могат да отблъснат клиента.
Като други основни проблеми, които биха ви попречили да продадете жилището си са мухълът и лошото осветление на помещенията.
Ако пък жилището ви не е ремонтирано, също ще ви бъде по-трудно да го продадете.
По същия начин старите и износени мебели също могат да са негативен фактор. По-добре празни стаи, отколкото затрупани със застаряла мебел.

Започва проектът „Красива България”
Проект „Красива България” на Министерство на труда и социалната политика стартира кампания за набиране на проекти, които ще се финансират през 2020 г. През следващата година по инициативата ще се подкрепят предложения за подобряване на обществената среда в населените места, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип.

Терминал 3 на Летище “София” - готов до 2030 година
Плановете на френско-германският консорциум „Соф Кънект“, който спечели 35-годишната концесия на летище „София“ са до 2030 г. да бъде изграден трети терминал. Той ще се намира до сегашния втори, а първият ще бъде изведен от експлоатация.

Нивите - все по-атрактивен тип имоти за инвестиция
През последните месеци се наблюдава ръст в търсенето на ниви. Тъй като предлагането е по-ограничено обаче, това води до ръст в цените им. Повечето сделки при такъв тип имоти се сключват след прибирането на реколтата, за да не бъде изгубена тя и печалбата, която може да генерира от стария собственик.
 

 

27.09.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Сделките с недвижими имоти – на рекордно за последните 10 години ниво

Според института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната.
Освен това сделките с недвижими имоти са нараснали и са достигнали рекордно ниво за последните 10 години.
Вследствие на това, през последните години имаше и ценови феномени на пазара. В момента също на пазара има имоти, чиито цени надскачат рекордно средните.

Сред тях дори има такива за по 8000 евро на квадрат. Подобен апартамент се продава на улица „Московска“, а исканата цена е точно 8111 евро на квадрат. Тази цена е космическа не само за София, но и за цяла Европа.
Ето защо консултацията с брокер е жизненоважна в такъв момент, а Brain Trust може да ви осигури сигурно и независимо проучване на пазара и съответно да ви предпази от подобни нереални сделки.

София – първа по ръст на жилищата
За 10 години къщите и апартаментите в област София-столица са нараснали със 78,4 хил. броя, или с близо 15% и вече надминават 610 хил. броя. Причината – много хора от провинцията се местят в столицата.
Най-голям ръст има при тристайните апартаменти, чиито брой е нараснал с над 37 хиляди за последните 10 години. Двустайните са се увеличили с 34,3 хил. броя.

Емблематичният пазар в „Младост“ е на път да изчезне
Инвеститор иска да построи 8-етажен блок в столичния район „Младост“ 1. Този път мястото на новия строеж ще е на кооперативния пазар, който от 1999 г. е придобит от частната фирма.

Все повече работни места в столицата
По данни на кмета на София в момента се създават четири индустриални зони. Голямата индустриална зона ще се намира в северните територии – „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“. Целта е привличане на стратегически инвеститори.
Индустриални зони ще бъдат изградени също така и в „Младост“, „Надежда“ и „Овча купел“, което също е предпоставка за повече инвестиции и отварянето на повече работни места. Територията около „Кремиковци“ е особено привлекателна, заради добре изградената транспортна свързаност – жп. транспорт, близост до летище, пътища.

Цената на жилищните кредити остава стабилна
Цената на жилищните кредити ще остане стабилна. Това осигурява дългосрочна стабилност, развитие на икономиката и повишено търсене в имотния сегмент.

1/10 от британците носят в багажа си чисти чаршафи при пътуване
Преди всяко пътуване проверяваме добре куфара за най-важните неща, необходими за нашия комфорт по време на почивката. Оказва се обаче, че за при 10% от британците това означава да носят чисти чаршафи преди всяко пътуване. Освен това всеки двадесети британски гражданин носи собственици прибори в ресторанта.

Сграда със зелена жилищна фасада бе построена във Враца
Зелените фасади по сградите в България са рядкост, но малко по малко започват да навлизат в сферата на строителството.
Врачанска строителна фирма реши да приложи и у нас идеята, която от години се ползва в редица големи световни градове. От около седмица, нова сграда във Враца е със зелено близо 9 кв.м пано. Върху него има над 4200 насаждения.
Това несъмнено ще превърне сградата в една от атракциите в града.

Британският туроператор „Томас Кук“ фалира
Най-старата туристическа фирма със седалище във Великобритания „Томас Кук“ фалира. Британската компания е създадена през 1841 г. С прекратяването на дейността си, фирмата оставя стотици хиляди клиенти някъде по света. Все още не е ясно как те ще се приберат по домовете си. За българския туризъм загубите ще бъдат в размер на около 100 млн. лв.

Най-скъпото летище в света отвори врати
В китайската столица Пекин врати отвори най-скъпото летище в света. То струва около $63 милиарда, а строителството му отне 5 години. Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt е рекордьор и в друго отношение – притежава най-големия терминал с площ от 700 000 кв. м.
Планирано е годишно то да обслужва над 100 млн. пътници.

503 кв. метра къща за 1 евро?
В Хелзинки продават къща с разгънатата застроена площ от 503 кв.м. за 1 евро. Причината е, че имотът се продава от дълго време, но няма купувачи, а условието е да се направят сериозни инвестиции в неговото разработване и преобразяване. Реалната стойност на имота е около 3 млн. евро.

Построиха най-високата жилищна сграда в света – цели 470 метра
Най-високата жилищна сграда в света се намира в Ню Йорк. Central Park Tower е новоизградена и е цели 470 метра. Етажите на сградата са 131, цената й е близо $3 млрд., а най-малките жилища в нея са на стойност $6.9 милиона.
Най-скъпият имот там струва $63 млн. и се намира на 112 етаж.

 

 

20.09.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

 

Изграждат изцяло нов квартал около бул. „Монтевидео“ в София

Булевард „Монтевидео“ в столичния квартал „Овча купел“ бе наскоро изцяло реновиран. Само до преди няколко месеца той беше разбито двулентово шосе, около което нямаше почти нищо освен няколко паркинга и Нов български университет.

В момента се строи третата линия на метрото, която ще свързва „Овча купел“ с „Хаджи Димитър“, което прави мястото още по-привлекателно, както за строители, така и за граждани. Сградите около метрото обичайно се радват на най-голямо търсене.
В момента там се наблюдава бум на строителството на нови жилищни и търговски сгради.

Още през 2015 г. „Главболгарстрой“ получи разрешително за строеж на 19-етажна жилищна сграда с търговски помещения и детска площадка по протежението на булевард "Монтевидео" върху свободен пустеещ терен. Това е емблематичната сграда G-Tower, която вече е почти напълно готова.

Навсякъде в района около булеварда вече е пълно със заградени за строителство пространства и информационни табели на вече изграждащи се сгради.
Друг подобен терен, в който кипи усилено строителство, и е в близост до бъдещата метростанция е между булевард "Цар Борис Трети" и улица "Житница". В района се изграждат четири големи сгради със смесено предназначение - за жилищни и търговски нужди.
В тази връзка Brain Trust има удоволствието да ви предложи 2-стаен, 3-стаен или 4-стаен апартамент в близост до Нов български университет. Цената на 2-стайния е едва € 82 119. Сградата се намира на изключително комуникативно място и попада в зоната на новоизграждащия се квартал. Съвсем скоро там ще има и метро.

Повече подробности вижте тук: http://www.braintrust.bg/offer/3172/#offer

Ако не ви се чака изграждането на новата сграда, можем да ви предложим и директно да се нанесете във вече построена, луксозна такава. Просторен двустаен апартамент с възможност за тристаен може да бъде ваш за € 180 000. Сградата е в непосредствена близост до Украинско посолство, училища, детски градини и търговски вериги.
Имотът е луксозно и напълно обзаведен, с всичко необходимо за едно домакинство и е цели 156 м².
Вижте още тук: http://www.braintrust.bg/offer/3093/#offer

В активния сезон, наемодателите завишават цените с до 15%
В момента се намираме в активния сезон по отдаване на недвижими имоти под наем. Наемодателите се възползват от активното търсене и завишават наемите с 5 до 15%. Наемателите са поставени пред рисково решение, притиснати от времето и необходимостта да се нанесат. Високото търсене не е породено само от началото на учебната за студенти и ученици, но и от факта, че от септември до ноември се назначават най-много служители. За да не изпадате в подобна ситуация, в която трябва да вземете прибързано решение, можете да се консултирате с някой от нашите брокери, който ще предотврати всякакъв вид измама и ще ви насочи към реалните цени на пазара в момента.

Изграждат нов, модерен жилищен комплекс и парк в полите на Витоша за 80 млн. евро
Строителна компания изгражда красив парк, който ще бъде разположен в полите на Витоша до тиха река и многобройни кътчета за отдих и забавления. Планирано е засаждането на над 3000 дървета. River Park е проект за жилищен комплекс от ново поколение, който цели да върне природата в ежедневието, без да ви лишава от удобствата на града. Локацията на парка ще осигури удобство и възможност за бърза връзка с града.

Само на няколко минути се намират лифт към планината Витоша, търговски мол и мега-магазин за обзавеждане и домашни пособия, както и спирки на градския транспорт и бъдеща метростанция.

Проектът планира 352 модерни къщи. От общо 215 000 кв.м. площ, само 32 000 кв.м. са планирани за застрояване, а всичко останало ще бъде запазена зелена територия на 20 минути от центъра на града.

Държавата ще продава имотите си през електронна платформа
Правителството прие Наредба за електронната платформа за продажба на имоти – частна държавна собственост и на имоти – собственост на търговски дружества с повече от 50% държавно участие в капитала, както на търговски предприятия, чиито дялове или акции са собственост на търговско дружество с повече от 50% държавно участие в капитала.
Създаването на електронна платформа за продажба на имоти, които са държавна собственост, ще осигури по-голяма прозрачност на извършваните продажби, а информацията ще достигне до по-широк кръг заинтересовани лица, е аргументът на министрите. Това от своя страна ще доведе до постигането на по-високи цели и ще улесни инвеститорите при инвестиционните им намерения.
Така ще бъде постигната основната цел на електронното управление, а именно повишаване на удовлетвореността на гражданите и качеството на услугата.

В Москва строят сгради само за отдаване на жилища под наем
В руската столица инвеститорите в недвижими имоти са насочили своето внимание в строителство на жилищни сгради, чиито жилища се се отдават само под наем.
Общината вече е променила вида разрешителни на парцелите, които могат да бъдат застроени с подобни сгради и се очаква в най-скоро време изграждането им да започне.
Новата тенденция допълнително ще регулира и съществуващия пазар на наеми.

Цените обаче едва ли ще паднат, тъй като търсенето в руската столица остава високо, а предлагането – ограничено. Очаква се изравняването на тези две стойности да стане факт след минимум 3-4 години.
 

13.09.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст" 

 

На прага на учебната година – Brain Trust ви помага в избора на жилище

На прага на учебната година и началото на семестъра в университета, всеки има нужда от жилище, ако му предстои да се премести. Brain Trust е на разположение за всички, които не са успели да купят жилище или да намерят квартира за предстоящото им скорошно преместване.

За повече подробности вижте нашите оферти: http://www.braintrust.bg/sell/

Вижте какво е актуално в сферата на недвижимите имоти: 

Печелим от имоти без да сме еднолични собственици

Oĸoлo 7 пpoцeнтa дoxoднocт нocи eдинcтвeнaтa ĸoмпaния в Бългapия зa cпoдeлeнo инвecтиpaнe в имoти, cъoбщава ocнoвaтeлят ѝ.

Какво означава това? Купувате имот, заедно с още участници в сделката и съответно печелите от наем или последваща продажба.

Cпoдeлeнитe инвecтиции в имoти нe ca нeщo нoвo в cвeтoвeн мaщaб, a y нac имa peaлизиpaни 11 пpoeĸтa пpeз пocлeднитe тpи гoдини, oт ĸoитo cpeднaтa дoxoднocт e 7 пpoцeнтa.
Сумата за инвестиране обикновено е ниска - около €2 000, а пoлзaтa oт cпoдeлeнитe инвecтиции в имoтa e и cпecтявaнeтo нa вpeмe и пo-мaлĸaтa нyждa oт eĸcпepтизa нa yчacтницитe.

Ръстът на продукцията в сектор „Строителство“ се повишава с 1.7%

По предварителни данни на НСИ през юли 2019 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.7% над равнището от предходния месец.

Календарно изгладените данни показват нарастване от 4.3% на строителната продукция през юли 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 година.
През юли 2019 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 2.6%, а от сградното строителство - с 1.0%.

Зоната за хранене в The Mall ще бъде преустроена

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти Hyprop Investments, който е собственик на търговския център The Mall на бул. „Цариградско шосе“, планира да осъвремени и преустрои зоната за хранене с възможно привличане на нови наематели.
Припомняме също така, че търговския център в момента се разширява. Разширението обаче е увеличило дела на незаетите площи в The Mall, които към 30 юни са 2% и са над средното ниво от 0,5% за притежаваните от Hyprop активи в Южна Африка и Централна и Източна Европа.

С колко поскъпнаха имотите за последните месеци?

Имотите в България продължават да поскъпват, сочат данни на водеща световна консултантска компания.

За второто тримесечие на 2019 г. цените на имотите у нас са нараснали с нови 2.6%. С това България дели 10-а позиция с Люксембург в класацията на държавите с най-поскъпващи имоти.
Най-силен ръст през второто тримесечие на годината е отчетен в Хонконг, където цените отчетоха повишение от 6.8%, макар данните да са предварителни.
Сериозно поскъпване на имотите имаше и в Тайван (6%), Литва (5.1%), Малта (4.7%), а в челото са още Япония, Хърватия, Австрия, Норвегия и Чили.
Спад на цените се отчита в Австралия (-3%), Италия и Полша, където имотите поевтиняха с 0.5%, както и в Перу, Малайзия, Германия (0.3%) и Мароко.
Първото полугодие на 2019 г.
Само за шест месеца цените на имотите в България добавиха 3.6%. Това отрежда на страната ни 21-а позиция и потвърждава очакванията на водещите имотни агенции у нас за по-плавен ръст през настоящата година.
Лидер по ръст на цените за първите шест месеца на 2019 г. е Литва с повишение от 9.2%. На обратния полюс пък е Австралия, където е отчетен спад от 5.3%.

 

06.09.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

 

Равносметка: Около 2000 фалшиви обяви за наеми в София се публикуват всеки ден

Редица експерти отчетоха, че за столицата се публикуват по около 2000 фалшиви обяви за наеми на дневна база. Това отчасти се дължи на бума на имотния пазар в момента, тъй като търсенето е най-голямо.

Как да избегнем фалшивите обяви?

В общия случай легитимните агенции за недвижими имоти и брокери публикуват своите оферти в няколко сайта. Освен това, агенцията, за която работят също разполага със собствен сайт и платформа, на която се публикуват обявите.

Когато набележите офертите, които ви допадат, потърсете агенцията или брокера, които са ги публикували. Ако откликнат и няма какво да крият, те ще ви дадат по-подробна информация за себе си и съответно за предложението, което са публикували. Също така няма да имат притеснения да ви поканят в офиса си за лична среща.

Ако обявата е фалшива, ще усетите и фалшиво държание от страна на брокера, с който сте се свързали. Той ще се опита да ви убеди, че харесаната от вас обява не е подходяща за вас и ще се опита да ви „завърти“ главата, предлагайки ви нещо различно. С други думи – такъв тип брокери използват фалшивите обяви само, за да привлекат вниманието ви и после да започнат да ви „обработват“.

- Наемите на офиси в София се задържат стабилни

Наемите на офисите в централните части на столицата остават стабилни и към този момент на годината. Средната цена на офис пространства в столицата е около 15 евро на кв./м.

- Влагането в малки апартаменти е на много високо ниво

Инвестициите в малки апартаменти се оказват много успешен ход за влагане на средства, тъй като възвращаемостта от наеми в момента е на високо ниво. Топ инвеститорите в този отрасъл успяват да преборят инфлацията и ниската доходност в депозитите именно с тях.

- Повече понижения в лихвите по ипотечните кредити едва ли ще има

До края на годината не се очакват промени в лихвените проценти за ипотечните кредити. Оказва се, че най-ниското им ниво е именно в момента. Това означава, че ситуацията за последното тримесечие на 2019 година ще е най-подходяща за закупуване на недвижимо имущество в случай, че сте решили да го направите с помощ от банката. За момента няма причини лихвите да се повишават, но едва ли ще достигнат по-ниски нива. Очаква се кредитният пазар да е спокоен и годината да приключи с 15-процентов ръст по ипотечните кредити.

- Правителството одобри продажба на недвижим имот в Икономическа зона София - Божурище, собственост на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, гр. София. Тя ще се осъществи чрез пряко договаряне с „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД за изграждане на подстанция на територията на Икономическа зона София-Божурище. По този начин ще се осигурят допълнителни електрически мощности, обезпечаващи реализацията на настоящи и бъдещи инвестиционни проекти в икономическа зона София – Божурище.

- В САЩ срещу 850 хиляди долара можете да се сдобиете с цял остров

На имотния пазар в САЩ често може да се забележат частни острови за продан. Но твърде рядко цената им възлиза на сума под 1 млн. долара. В момента частен остров, който се намира на 95 километра от Манхатън, Ню Йорк, се предлага за сумата от 850 хил. долара. Площта му е 2 700 кв. метра, върви с къща, разполагаща с четири спални, лодка, използваща соларна енергия, както и просторно студио по данни на Business Insider. Според обявата за продан къщата е изградена през 1932 г. Имотът се намира в езерото Пътнам в Патерсън, Ню Йорк, което е на около 95 километра северно от Манхатън.

Но ако Ню Йорк ви се струва прекалено далечна дестинация, за подобна сума можете да се сдобиете с изключително луксозна нова къща, която е доста по-близо до вас. Намира се в кв. „Драгалевци“, а цената ѝ от €750 000 отговаря на всички представи за лукс. Къщата е цели 550 кв. метра и разполага с парко място, гараж и мазе. Сградата е новоизградена, а отоплението е чрез газ.
Към къщата има двор с предвидено ландшафтно озеленяване.
Преобладаващите големи прозорци дават възможност за много светлина, създаваща още по-голям простор на помещенията.
Вижте подробности тук: http://www.braintrust.bg/offer/2806/
 

 

30.08.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

 

Най-доброто време за продажба на жилище - лятото, докато децата не са на училище

Световна социологическа агенция анализира повече от 28 милиона продажби на еднофамилни домове и апартаменти през последните осем години и определи, че тези, които продават жилища през лятото, имат по-голям успех бързо да продават дома си и за желаната от тях цена.
Причината - лятото е време за ваканции и излети и време, в което хората е най-вероятно да се преместят.

България сред най-добрите места за покупка на имот

За 10 хил. британци България е нов дом - страната ни е сред най-популярните дестинации за поданиците на кралицата за купуване на имоти. Повечето британци са се сдобили с парцели и къщи у нас още в началото на този век, когато имотите бяха доста евтини.
Сега интересът отново започва да расте. През 2019 г. България се завърна в топ 10 в класация на Aplaceinthesun на най-добрите страни за закупуване на имот в чужбина от британските граждани.
Това е добра новина, която означава, че имотната индустрия в страната се е поучила от финансовата криза.

Бъдете внимателни с ниските лихви по кредитите

Хората трябва да бъдат много внимателни при тегленето на ипотечни кредити. В момента ръстът им е изключително, даже прекалено голям, заради ниските лихви.

Трябва да се оставят резерви и буфери. Трябва да се преценяват добре и да се обмислят ходовете за следващите 20-30 години напред.

Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели.
Според редица експерти здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%.

Камарата на строителите в България и еврокомисар Мария Габриел ще работят за създаване на дигитален хъб в строителството


Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе работна срещна с Мария Габриел, европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с европейските политики в сферата на цифровата икономика и цифровото общество, както и възможностите за цифровизиране на строителната индустрия в България.

За разлика от някои европейски страни, в България за бранша темата е нова и трябва да се работи за популяризацията й сред строителните компании.

Едва под 9% от сектор „Строителство“ в Европа са дигитализирани. Еврокомисарят обясни, че възможностите това да се промени са чрез финансиране от страна на прогр