Brain Trust Real Estate

16.08.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Времето е подходящо за покупка на луксозни имоти и продажба на апартаменти

- Имате апартамент, който искате да продадете, но чакате цените да се вдигнат максимално? Това невинаги е добро решение, защото може да се получи обратен ефект. В момента времето е много подходящо за сделка, защото пикът в цените взима своя превес. Тази тенденция ще продължи и през втората половина на 2019 г.

Кoeфициeнтът нa дocтъпнocт – квaдрaтнитe мeтри жилищнa плoщ, кoитo мoгaт дa ce купят c eднa cрeднa зaплaтa, към мoмeнтa e 1.23 зa Coфия и 0.84 зa cтрaнaтa.

Според анализ на водеща банка и данните от индексите PSPI, средната цена на кв. м. жилищна площ в София през първото полугодие на тази година достига 1117 евро, спрямо 1105 евро през 2018 г. Натрупаният ръст от 2013 г. насам е 62%.

Пловдив също бележи значителен ръст през последните три години (общо 33%), като в града има значителен брой нови и строящи се проекти. Средната цена на кв. м. в Пловдив през 2019 г. достига 765 евро.

Що се касае до луксозните имоти – в момента има засилено търсене на висок клас жилища в София.

В отговор на засиленото търсене на качествени жилищни имоти в София, предлагането в сегмента през първото полугодие на 2019 г. регистрира 11% ръст. С това жилищните единици на пазара достигат 9 860, показва проучване на водеща брокерска агенция.

Регистрира се поевтиняване средно с 12% луксозните имоти в София спрямо същия период на предходната година. Най-значим дял в намалението на продажните нива имат имотите в центъра и квартал "Изток", докато в квартали като "Лозенец" и "Кръстова вада" ценовите нива се задържат около тези от миналата година.

Проектите в активно строителство продължават да се увеличават. Към края на първото полугодие на 2019 г. те добавят 4 360 жилищни единици, което представлява 4% ръст спрямо предходния период. При новите жилища се наблюдава тенденция към увеличение на размерите на общите помещения (хол и трапезария). Например все по-често апартамент с една спалня е с квадратура над 70 кв.м., а с две спални - повече от 120 кв.м.

Поради недостига в предлагането, 60% от общия обем имоти в сегмента са продадени още на етап „в строеж“.

- Средните продажни и наемни цени на жилищата остават стабилни през първите шест месеца на 2019 г. За апартаменти те варират между 145,000 – 250,000 евро в зависимост от броя на спалните, а за къщи са в диапазона 420,000 – 450,000 евро. Наемите на апартаменти в средно висок и висок сегмент започват от 950 евро и достигат до 1,600 евро, а за къщи - 2,000 евро.
Прогнозата е за стабилен пазар на жилищни имоти във високия сегмент до края на 2019 г.

- През първото полугодие на 2019 г. се наблюдава обрат в тенденциите на инвестиционния пазар на имоти в България. За първи път от две години насам българските инвеститори вземат превес и допринасят за по-голямата част от транзакциите - 59%.

- Още по-ниски лихви по кредитите и депозитите може да очакваме през третото тримесечие

Лихвите по депозитите и заемите ще намалеят през третото тримесечие на 2019 година, въпреки рекордно ниското ниво, на което вече се намират, а кредитирането ще продължи да расте с умерени темпове.

Какво още се случи в сферата на недвижимите имоти, инвестициите и строителството през изминалата седмица :

 • Започва изграждането на нов жилищен квартал в столицата между „Младост“ и „Горубляне“

Сградите в новия жилищен квартал ще са ниско строителство – максимална височина 10 метра. Също така в него ще има и производствена зона с предприятия и научно-експериментални бази. Там ще има само безвредни производства, складови, административни и обслужващи помещения, общежития за работниците и професионални училища.

 • Нова зелена идея за столицата – архитекти предлагат да се изгради "зелено околовръстно".

Идеята за "Зелено околовръстно" в София е на архитектите Светослав Александров и Християна Василева. То ще свързва всички паркове в столицата и ще е дълго 32 км. За целта изоставени ЖП линии ще бъдат превърнати в зелени връзки между всички паркове в София.
Сумата за изграждането все още не е изчислена, но архитект Александров е сигурен в ползата. "Зелената линия" ще свързва хората от всички квартали – и в покрайнините, и в центъра.
 

 

09.08.2019- Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Инвестицията в имоти - добра защита срещу инфлацията в страната

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,5% през последното тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на предходната година, показват данни на Евростат. Спрямо предходните три месеца, повишението е с 0,9%. Така се запазва тенденцията на бързо поскъпване на имотите, което изпреварва не само лихвите по банковите депозити, но и инфлацията.
През първите три тримесечия на миналата година повишението на цените на жилищата на годишна база беше съответно със 7,1%, 7,5% и 6,3%, с което инвестицията в имоти се оказва добра защита срещу инфлацията в страната.

Бързото поскъпване на жилищата в България не е изключение, а напротив - движи се успоредно със световните тенденции.

Бум на разрешителните за строеж. Новите жилищни сгради набират скорост

През второто тримесечие на 2019 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 591 жилищни сгради с 8 456 жилища в тях, на 31 административни сгради/офиси и на 1 168 други сгради.
Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 27,6%, броят на жилищата в тях - с 8,0%, а общата им застроена площ - с 4,4%.

Издадените разрешителни за строеж на административни сгради са повече с 10,7%, докато тяхната разгънатата застроена площ намалява със 7,8%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистрирано нарастване с 1,7%, а при общата им застроена площ - с 5,1%.
Към юни на годишна база издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече със 7,8%, броят на жилищата в тях - с 3,4%, а разгънатата им застроена площ - с 5,4%. Броят на издадените разрешителни за строеж на административни сгради намалява с 3,1%, докато тяхната РЗП нараства с 80.9%. Издадените разрешителните за строеж на други сгради са по-малко с 8.3%, а разгънатата им застроена площ - с 38,6%.

Предлагането на качествени логистични имоти в София расте

След години на недостиг на качествени логистични имоти предлагането расте от началото на годината и се очаква постепенно да балансира пазара в София, сочи доклад на водеща консултантска компания.
През второто тримесечие пазарът на логистични имоти в столицата е отбелязал второ поредно тримесечие на ръст в строителството и висока наемна активност. Общата площ на новозавършените проекти през последните три месеца е 72 500 кв. м.
С въвеждането в експлоатация на няколко нови обекта, общият обем складови площи на пазара през второто тримесечие достигна 1 159 600 кв. м

Новооткритите обекти в моловете у нас отбелязаха рекорд през първото полугодие                                                                                                             

Откриването на нов търговски център и разширението на вече опериращи доведе до рекордна наемна активност в търговските центрове през първата половина на 2019 г. За периода в моловете в София и в страната са отворили над 60 000 кв. м нови магазини, което надхвърля обемите на пазара за всяка от последните пет години.

Средните офертни цени на двустайните жилища (общо за столицата) са се повишили леко в сравнение с 2018 г. и са около 1200 евро/кв.м., а за тристайните - около 1100 евро/кв.м.

Въпреки ръста на цените, в София има и ръст на доходите, затова и съотношението между двата показателя – т.е. достъпността на имотите, се подобрява. През последните 2 години жилищните имоти в София подобряват достъпността си с около 10%.

Столичният аквапарк готов до края на годината

Строителните дейности по разширението на парка в „Зона Б-5“ в район „Възраждане“ продължават. Очаква се до края на годината първият аквапарк в София да бъде готов.
Разширението на парка е част от програмата на Столична община за развитие на зелената система на града и увеличаване на възможностите за масов спорт. Според кмета на района Савина Савова всички басейни ще бъдат с минерална вода, ще има и различни видове пързалки както за малки деца, така и за възрастните.

Proptech – възможностите на технологиите ни пренасят директно в света на недвижимите имоти

Поне 80% от сделките за жилища в София са за покупка на ново строителство “на зелено“, отчетоха през пролетта водещите агенции за недвижими имоти. Доскоро потенциалните купувачи можеха да видят само зелената поляна или най-много изкопа, от който ще се появи бъдещият им дом. Съвременните ИТ технологии вече позволяват на същите тези клиенти да се разходят из бъдещия си апартамент, докато той все още е мираж.
VR технологии (виртуална реалност), виртуално управление на етажната собственост, възможности за групови инвестиции в недвижимости – всичко това е част от проптех индустрията, симбиоза от property (недвижимост) и technology (технология).

Продадоха най-скъпият имот в света - вила на Френската Ривиера за 200 млн. евро

Компанията Davide Campari-Milano е постигнала предварително споразумение за продажбата на историческата Villa Les Cedres на Френската Ривиера за 200 млн. евро (221 млн. долара). Името на купувача не се съобщава, но той смятал да използва имота за собствени нужди.

Заобиколена от 14 хектара ботаническа градина, вилата се намира на полуостров насред Средиземно море между Ница и Монако.
Вилата беше сред активите, с които италианската компания за алкохолни напитки се сдоби, след като купи през 2016 г. Grand Marnier Group.

В тази връзка Brain Trust има удоволствието да ви представи подобен луксозен имот, на прекрасно място, но на доста по-достъпна цена.
418 кв. м. къща в затворен комплекс във вилно селище „Скалите“, гр. Черноморец може да Ви предложи лукс от подобно измерение за далеч по-ниска сума от €200 млн., а именно €580 000.
Площта на парцела е 734 кв. м., а къщата разполага с гараж, собствен басейн, тенис корт, обзаведена спортна зала, площадка, постоянна охрана и видеонаблюдение.
Къщата разполага с цели 3 етажа и е мечтания морски имот за всеки. http://www.braintrust.bg/offer/3150/
 

 

02.08.2019- Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Започва фазата на бума на имотния пазар

Имайки предвид цикличността на имотния пазар, към момента се намираме в началото на фазата на бума на имотния пазар. Свръхпредлагане ще има при всички случаи, очакванията са, че то ще достигне своя връх през 2025 г.
Дългосрочният цикъл на имотния пазар се състои от 18 години – 4 години спад, 7 години възстановяване на пазара и 7 години бум, обясни водещ експерт по недвижими имоти. Според него се очаква още около 12 месеца движенията на пазара да са колебливи, след което ще настъпят няколко години на бум.
Излизането от периода на възстановяване е рязко и еднозначно. Последните 4 години на бума са това, което си спомняме от 2006-2008 г. Краткосрочните кризи по време на цикъла не са свързани със самите недвижими имоти или с банковия сектор, а с по-бързи пазари.
Трябва да се има предвид, че пазарът на недвижими имоти е сред най-бавните. Той е несравнимо по-голям от всички съществуващи. От тази гледна точка движенията на него идват със забава във времето и се случват изключително бавно.

Какво още се случи в сферата на недвижимите имоти, инвестициите и строителството през изминалата седмица, вижте във седмичния анализ на Brain Trust:

- По данни на редица експерти в бранша, няма изкуствено завишаване на цените при наемите в София.
Ако трендовете на пазара на жилища под наем в София се запазят, в дългосрочен аспект наемателите ще станат силната страна.

- И след като говорим за наеми, когато апартаментът е за ремонт, за чия сметка е това - на наемодателя или наемателя?
Текущ ремонт, който има за цел да възстанови вреди от ежедневното ползване на имота, са за сметка на наемателя, а по-големи и основни ремонти се поемат от наемодателя, освен ако наемателят умишлено не е причинил вреди, за което дължи да заплати.
Има ли право наемодателят да посещава без предупреждение наемателя?
По закон наемодателят няма право да посещава без предупреждение имота, който е отдаден под наем, тъй като е длъжен да осигури несмущаваното ползване на имота от наемателя. Все пак, собственикът има право да посещава имота с предупреждение, което може да бъде фиксирано и в самия договор за наем.

- Какво ще се случи ако ниската в момента лихва при ипотечните кредити скочи?

1. Не се притеснявайте, вноските не се покачват двойно, дори когато лихвите скачат двойно
2. Колкото по-дълъг е срокът, толкова повече ще ви се покачи вноската, ако лихвата реши да танцува нагоре

- Печалбата на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ се повиши до 2.26 милиона лева, спрямо 1.88 милиона лева година по-рано, става ясно от неконсолидирания шестмесечен отчет на дружеството. Повишението на финансовия резултат е от малко над 20%.
За добрите данни е съдействал ръстът на приходите, нараснали до 3.67 милиона лева, спрямо 3.33 милиона лева година по-рано.

- Отмениха забраната за строеж на небостъргача „Златен век” в столицата. Изграждането на небостъргача беше спряно през април след скандал.

- В София търсените и предпочитани райони през второто тримесечие на 2019 г. традиционно за годината са "Лозенец", "Оборище", "Витоша", "Изток", "Изгрев". Продължава и високият интерес за покупка на жилища в квартал "Овча купел".

- През втората половина на 2019 г. продължава и засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София.

В тази връзка Brain Trust има удоволствието да Ви представи кокетна къща на село в област София. Тя се намира в село Волуяк, а цената ѝ, заедно с двор от 1 декар е само €249 500. РЗП-то на самата постройка е 330 кв. м., простиращи се на два етажа. Типът строителство на къщата е тухлено и разполага с гараж и мазе. В градината има басейн и джакузи, и се намира на само 15 километра от София. За повече информация: http://www.braintrust.bg/offer/2629/

- Къщата в Лос Анджелис, в която последователите на Чарлс Менсън убиват Лено и Розмари Ла Бианка през 1969 г., е обявена за продажба на цена от 1.98 млн. долара.
Понастоящем, близо половин век по-късно, брокерът от агенцията Redfin Робърт Джамбалжо се надява бъдещите купувачи да пренебрегнат ужасяващата история, разиграла се в този дом.
 

26.07.2019 Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст" 

Строим все повече луксозни жилища

Една от тенденциите, с които ще се запомни 2019 г. на пазара на жилища е, че над 80% от сделките в сегмента са с имоти ново строителство или такива в етап на строеж. Неминуемо това се отразява и на сегмента с луксозни апартаменти. Сделките с подобен тип имоти в етап на изграждане отчитат над 40% ръст през първото полугодие на тази година в сравнение с второто на миналата.

Сделките с имоти в София – на рекордно високо ниво.

Πo вcичĸи бeлeзи пaзapът нa имoти в Coфия, ĸoйтo e и нaй-гoлeмият в cтpaнaтa, в ĸpaя нa минaлaтa и нaчaлoтo нa нacтoящaтa гoдинa бeшe изпaднaл в зacтoй. Πpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2019-a бpoят нa cĸлючeнитe cдeлĸи бeшe eдвa c 10 пoвeчe oт cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa гoдинa, a caмaтa 2018-a пpиĸлючи c 0.09% pъcт cпpямo 2017-a.

 

Може ли да ви продадат имота след изтичането на данните от НАП?

След хакването на НАП и изтичането на лични данни на милиони българи възниква въпросът дали с изтеклата информация може да бъде продадено жилището ви. Дори някой да е узнал Вашите лични данни, за да продаде имот, то трябва да извърши едно или повече престъпления. Освен това, за продажбата на имоти задължително се представят нотариален акт или регистрационен талон, чиято актуалност се проверява в реално време, и без тях сделка не може да се осъществи.

 Какво още се случи в сферата на недвижимите имоти, инвестициите и строителството през изминалата седмица, вижте във седмичния анализ на Brain Trust:

 • Съвсем скоро в България предстои да бъде обявено създаването на проптех и контех клъстер, който ще започне два пилотни проекта съвместно с Европейската комисия. Целта на Проптех и Контех Клъстер България (Proptech and Contech Cluster) е да изгради, развива и популяризира технологичните иновативни решения в строителната индустрия и сектора на недвижимите имоти. Създадената от него екосистема ще насърчава синергията (връзката и взаимодействието) между предприемачите, академичните среди, инвеститорите, институциите и новите предприятия в сектора.
 • През миналата година България е била най-активният пазар на бизнес имоти в Югоизточна Европа. Страната ни е била с дял от 44% от общия обем на трансакциите в региона. Активността на инвеститорите в бизнес имоти в България, Сърбия и Хърватия през тази година се очаква да достигне нивата си от предходната.
 •  Стабилност на цените и лихвите по ипотечните крeдити и по-голямо предлагане характеризират пазара на жилищни имоти в София от началото на годината. И през второто тримесечие се запазва тенденцията на засилено търсене на тристайни апартаменти, но двустайните също остават желани, според доклад на водеща агенция.
 • Голямата чешка компания за инвестиции в недвижими имоти „Дарамис“ стъпва на българския пазар с два нови проекта в столичния квартал "Манастирски ливади". Очаква се проектите да станат факт до 2021 г. Сградите ще бъдат с просторни и уютни семейни жилища, отговарящи на всеки изтънчен вкус и ще имат допълнителни възможности за релакс, твърдят от компанията.
 • Въпреки критиките строежът на комплекса на „Гаранти Коза“ в столичния „Младост“ продължава. Ще бъдат построени три сгради със стотици жилища, като те ще са съответно с височина 80, 46 и 12 метра.
 • Ново имение в квартал „Бел Еър“ в Лос Анджелис беше продадено за 75 млн. долара, което го превръща в една от най-големите финализирани сделки в историята на града. Купувачът е от Китай. Къщата с осем стаи е с площ от около 2320 кв. м и има дворове и градини с допълнителна площ от около 1850 кв. м. Има и покрита тераса в задната част на имението, която служи като рамка за снимка, откриваща гледка към небосвода в града. Жилището разполага също с киносалон, игрална зала и модерен асансьор за автомобили, който позволява на собственика да нарежда коли вертикално.

 

19.07.2019 Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

 Сделките с имоти в София - със 7,7 % повече на годишна база

 Πo вcичĸи бeлeзи пaзapът нa имoти в Coфия, ĸoйтo e и нaй-гoлeмият в cтpaнaтa, в ĸpaя нa минaлaтa и нaчaлoтo нa нacтoящaтa гoдинa, бeшe в зacтoй. Πpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2019-a бpoят нa cĸлючeнитe cдeлĸи бeшe eдвa c 10 пoвeчe oт cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa гoдинa, a caмaтa 2018-a пpиĸлючи c 0.09% pъcт cпpямo 2017-a.
Oчaĸвaниятa нa няĸoи yчacтници нa пaзapa бяxa, чe тoй щe зaбaви oщe тeмпo, минaвaйĸи във фaзa нa чacтичeн cпaд. Уви, тoĸy-щo пyблиĸyвaнитe пocлeдни дaнни oт Aгeнциятa пo впиcвaниятa зa бpoя cĸлючeни cдeлĸи, oпpoвepгaвa тeзи пpoгнoзи.
Бpoят нa пoĸyпĸo-пpoдaжбитe в пepиoдa aпpил-юни 2019 гoдинa възлизa нa 7 670 cпpямo 7 119 гoдинa пo-paнo, ĸoeтo ce paвнявa нa 7.74% гoдишeн pъcт. Cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe pъcтa e близo 36% cпpямo 26% зa cъщия пepиoд пpeз 2018-a.
Oт дaнни яcнo ce виждa, чe втopoтo тpимeceчиe нa 2019 гoдинa, e нaй-дoбpoтo oт нaчaлoтo ĸpизaтa пpeз 2008-a нacaм. Cyмapнитe дaнни зa пoлyгoдиeтo cъщo пoĸaзвaт, чe ĸъм мoмeнтa 2019-a нocи нaй-гoлeмият бpoй cдeлĸи зa пocлeднoтo дeceтилeтиe.
Сред останалите големи градове най-голям годишен ръст на вписаните продажби на имоти през второто тримесечие е регистриран в Стара Загора (12,2%).

България е на десето място в Европейския съюз (ЕС) по годишен ръст на строителната продукция през май, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.
През май строителната продукция у нас е нараснала с 2,6% спрямо същия период на миналата година, което е най-слабото покачване на годишна основа от януари. Най-голям годишен ръст на строителната продукция е регистриран в Унгария (+26,2%), Румъния (+23,8%) и Словения (+11,1%). Понижения са отбелязали Финландия (-1,6%) и Белгия (-1,5%).

Какви имоти търси българинът?

Когато става въпрос за жилище в града, от няколко години купувачите основно предпочитат апартаменти в сгради ново строителство, като най-много се търсят двустайни и тристайни апартаменти.
При ваканционните имоти хит са жилища в морските курорти. Атрактивните им цени и отличното предлагане правят момента изключително подходящ за покупка. В този сегмент от пазара никога до сега условията не са били толкова добри и купувачите постепенно започват да оценяват това.
Българските купувачи като цяло предпочитат едностайни и двустайни апартаменти в морските курорти, а цените, на които те стават особено атрактивни, са за едностайните между 10 000 и 20 000 евро, в зависимост от местоположението, а за двустайните – между 22 000 и 30 000 евро, по данни на водеща имотна агенция.

Четири знaĸa, чe мoжe би e дoшлo вpeмeтo дa пpoдaдeтe жилищeтo cи

 • Семейството ви вече е прекалено голямо
 • Не можете да използвате пълния капацитет на жилището
 • Cитyaциятa нa пaзapa e пoдxoдящa, a виe cтe гo пpoyчили дoбpe. Aĸo тъpceнeтo нa имoтния пaзap e във възxoдящ тpeнд, a в cъщoтo вpeмe нямa дocтaтъчнo cвoбoдни имoти нa пaзapa, тoвa e дoбpa пpeдпocтaвĸa дa пpиcтъпитe ĸъм пpoдaжбa.
 • Емоционално готови сте да се разделите с дома си

Да си купиш само част от имот, но да го дадеш под наем?

Калифорнийски стартъп предлага инвестиция в жилищни имоти, които се отдават под наем. Всеки, който иска да стане акционер в компанията, може да придобие част от имота под формата на дялове, които впоследствие се търгуват - подобно на акциите и облигациите на финансовите пазари.
 

 

12.07.2019 Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Да купиш собствено жилище или да направиш хазяина си по-богат?

Искате да не се съобразявате с прищявките на съквартирантите си/ семейството, с което живеете или хазяина ви? Първото, което трябва да направите, е да си намерите подходящо за вас жилище. Повечето хора се насочват към обявите за наеми и отделят част от бюджета си за квартира. Но дали това е най- доброто решение, ако плановете ви са да се задържите по-дълго в града? Вече над половината от хората без собствено жилище планират покупка на дом.

- Нова тухлена сграда в кв. „Гоце Делчев“ на бул. „Тодор Каблешков“ очаква своите новодомци. Очаква се да бъде завършена в края на годината, а цените са повече от достъпни. Цената на двустаен апартамент е под €100 хил. Вижте още http://www.braintrust.bg/offer/2623/#results

- Красива къща в с. Кокаляне, на 15 км от центъра на столицата предлага своя уют по всеки вкус. Къщата разполага с асфалтов път до нея, 2 етажа, гараж, прекрасна веранда, просторен зелен двор, ток, канализация. Къщата е напълно обзаведена. Вижте още http://www.braintrust.bg/offer/2982/#offer.

Какво още се случи в сферата на недвижимите имоти, инвестициите и строителството през изминалата седмица, вижте във седмичния анализ на Brain Trust:

 • Пазарът на бизнес имоти у нас за момента е стабилен, очаква се той да остане такъв до края на годината.
 • 70% от търсенето на бизнес имоти в столицата се формира от компании от IT сферата. Сред най-предпочитаните райони в София за бизнес имоти, е този на булевард „Цариградско шосе“, като по протежението му се строят близо 170 хил. кв. м.
 • В района на Мол „Парадайс“ се очаква доста сериозна строителна активност през следващите години. Кварталът в последно време е доста оживен, бул. „Черни връх“, който е в непосредствена близост, бе наскоро разширен, а в района вече има всичко необходимо, за да се чувствате добре, живеейки там.
 • От 1 януари 2020 г. отпада подаването на декларация за имоти в новопостроени сгради. Едно от най-досадните задължения на всеки нов собственик на имот в България, е да декларира придобитото имущество в общинската данъчна служба, в двумесечен срок след вписване на сделката. В края на миналата година обаче парламентът прие промени в Закона за местните данъци и такси, с които задължението отпада от 1 януари 2019 г.
 • Използването на дигиталния маркетинг в областта на недвижимите имоти е крайно недоразвитo у нас, тъй като бизнесът досега се е фокусирал върху традиционните канали. 99% от неговите представители не са активни в социалните мрежи.
 • София, Пловдив, Варна и Бургас формират около 75% от новите заявления за ипотечен кредит в банките. Средният размер на кредита също бележи ръст, като за първите 5 месеца на 2019 г. достига до 56 500 евро, спрямо 51 200 евро за същия период миналата година.
 • Столичният общински съвет прие План за регулация и застрояване (ПРЗ) в с. Подгумер, район „Нови Искър“, където ще бъдат построени нови жилищни сгради, тротоари и улици.
   

 

05.07.2019 Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Нараства купуването на къщи около София – близо до удобствата, докато живеем екологично и спокойно

Тенденцията купувачите все по-често да търсят къщи в близост до София е вече устойчива. Такива къщи дават възможност за екологичен и спокоен начин на живот, но близо до удобствата на големия град. Факторите за появата на този тип купувачи са много и тенденцията за търсене на къщи край столицата ще се засилва с времето, казват водещи инвеститори.
София се превръща във все по-динамичен град, а спокойните места за отдих стават ограничени. Това кара все повече хора да търсят алтернатива за личното си време. Затова къща на 10-15 км от столицата вече е сред приоритетите на немалко хора.

Какво още се случи в сферата на недвижимите имоти, инвестициите и строителството през изминалата седмица, вижте във седмичния анализ на Brain Trust:

 •  След забавянето през третото и четвъртото тримесечие на миналата година и въпреки прогнозите на брокери и строителни предприемачи за умерено покачване цените на жилищата, в големите градове и в цялата страна отново ускоряват ръста си през първото тримесечие на 2019 г. Общо за страната цените на жилищата нарастват със 7,3%, като новите са поскъпнали почти двойно по-бързо в сравнение със съществуващите – 11,9%, спрямо 5%. Спрямо последното тримесечие на миналата година, цените са се увеличили с 2,6%, като ръстът при новите жилища достига 5,7%. Новите жилища в София ще поскъпнат с до 5% през 2019 г. заради увеличаването на себестойността на строителството, близо двойното поскъпване на терените и нарастващите разходи за административни услуги, прогнозират членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи.
 •  42% от закупените жилища в София през първото тримесечие на 2019 г. са тристайни. Експертите отдават тази тенденция на активността на имотния пазар на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване.
 •  60% от собствениците и инвеститорите в офис сгради в София обмислят инвестиция в други градове в България или чужбина. Сред местните пазари най-голям интерес предизвикват Пловдив и Варна. В момента в процес на изграждане в София са 405 000 кв. м, а други 454 000 кв. м са планирани, като голяма част от тях може да бъде завършена до 2022 г. Най-голяма концентрация на офис проекти има по протежението на бул. „Цариградско шосе“. В следващите няколко години ще станем свидетели на много активна строителна дейност и в квартал „Хладилника“.
 •  78% от наемодателите определят пазара като стабилен и се чувстват комфортно с наемните нива, които предлагат.
 •  Лихвите по ипотечните заеми с ново историческо дъно през май. Средният лихвен процент по жилищните кредити в лева пък бележи ново историческо дъно от 3.16%, понижавайки се с 2 базисни пункта спрямо предходния месец. На годишна база спадът е с 0.29 процентни пункта.
 •  До края на годината София ще се сдобие с новата линия на метрото. То ще е от бул. "Владимир Вазов" през Орлов мост - "Одеон" - НДК - бул."България" до "Красно село".
 •   По данни на британски медии, България е най-добрата ваканционна дестинация според британците.

 

28.06.2019  Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

 

Кои са най-честите грешки при купуването на имот?

За какво трябва да внимаваме, когато купуваме имот?

Една от големите грешки, които хората допускат при покупка на имот, е да не преговарят за намаляването на цената му.
От друга страна поддръжката на имота често може да струва доста – застраховка, комунални разходи, поддръжка и ремонти, обзавеждане. Ето защо е добре да прецените добре големината на жилището, преди да прибегнете до неговата покупка.

Искаме да прескочим брокерите? Често измамите се случват, когато си мислим, че знаем и можем всичко, пък и се опитаме да си спестим комисионната. Но брокерите са именно за това – да проверят имота и да ви помогнат при изповядването на сделките.

Хвърляме се веднага. Често хората правят 2 или 3 огледа, при това в квартала, в който са израснали или в който живеят. А защо не разширите търсенето и в съседните квартали? Там може би ви очаква друго жилище-мечта, при това на по-ниска цена.


Какво още стана през седмицата в сферата на недвижимите имоти, инфраструктурните проекти и подобрението на градската среда?

 • Пазарът в София навлезе във фаза на зрялост, но като цяло все още търсенето изпреварва предлагането в някои райони.
 • Възстановяват една от най-красивите сгради в София. Старият Нотариат, намиращ се на Попа, в момента е в окаяно състояние. Ремонтът ще струва около 3 млн. лв., средствата вече са планирани и заделени от централния бюджет.
 • Отпадна текстът за предложение за увеличаване 50% на цената на синята зона от дневния ред на Столична Община.
 • Фандъкова спря 12-етажен хотел в "Младост". Проблемният терен се намира пред блок 73 и предизвика масови протести в района.
 • Столична Община си връща "Кривите огледала", "Маймунарника" и два имота на детския кът "Водно каналче" в „Княз Борисовата градина“. От "Контрол по строителството" към НАГ пък има издадени заповеди за премахването на незаконните строежи на терените на автокъща "Капитолия" и заведението "Веселото село".
 • Къщата на Яворов отново е на търг с начална цена 1 285 459 лева. При първите опити за продажба на имота липсваха кандидат-купувачи.
 • Според главния архитект на столицата арх. Здравков мнoгo cepиoзeн пpoблeм в Coфия e липca нa peглaмeнти и cтимyли зa инвecтитopитe дa cъздaвaт мyлтифyнĸциoнaлни зoни. Cтoличнa oбщинa тpябвa дa нaмepи инcтpyмeнт, c ĸoитo дa cтимyлиpa пpeдпpиeмaчитe дa yчacтвaт в изгpaждaнeтo нa пyбличнoтo пpocтpaнcтвo.
 • Гoлф и cпa ĸoмплeĸcът "Cвeтa Coфия", пoпyляpeн ĸaтo "Бългapcĸия Лac Beгac", имa нoв coбcтвeниĸ. Koмплeĸcът вĸлючвa тepeни c плoщ нaд 880 дeĸapa мeждy ceлaтa Paвнo пoлe и Mycaчeвo, въpxy ĸoитo имa гoлф игpищe, cпa ĸoмплeĸc, тpeниpoвъчнo игpищe и дpyги.
 • Cъздaтeлят нa eмблeмaтичния Бизнec пapĸ в cтoличния ĸвapтaл "Mлaдocт" - гepмaнcĸaтa ĸoмпaния "Линднep", зaпoчвa изгpaждaнeтo нa нoв пpoeĸт в пoĸpaйнинитe нa гpaдa - жилищният ĸoмплeĸc "Peзидeншъл пapĸ Лoзeн". Πъpвaтa фaзa нa пpoeĸтa пpeдвиждa изгpaждaнeтo нa 136 ĸъщи, paзпoлoжeни нa 55 дeĸapa, в ĸoитo щe бъдaт инвecтиpaни oбщo 80 милиoнa лeвa. Peшeниeтo нa Гpyпaтa "Линднep" зa нoвa инвecтиция в Бългapия e яceн знaĸ, чe бизнec cpeдaтa в cтpaнaтa e cтaбилнa.
 • Наемите на офис площи в страната ще останат без промяна.
 • Mинистерството на правосъдието подготвя промени в законодателството, чрез които Имотният регистър да стане електронен и да бъде воден по имоти, а не по собственици, както е в момента.
 • Конференция „Πeшexoдeн гpaд“ cъбpa в Coфия главнитe apxитeĸти на Варшава и Mocĸвa - apx. Марлена Хапах и арх. Сергей Кузнецов, ръководителят на дирекция „Териториално планиране“ в Тирана арх. Йони Бабоци и специалистът по градоустройство oт Maями aрх. Галина Тачиева, ĸoитo пpeдcтaвиxa aтpaĸтивни пpoeĸти зa paзвитиeтo нa гpaдcĸaтa cpeдa пpeд бългapcĸaтa apxитeĸтypнa гилдия.
 • Aпeтитът ĸъм гpъцĸитe имoти e тoлĸoвa гoлям, чe cдeлĸитe щe cтигнaт €3 милиapдa пpeз 2019-a.

 

21.06.2019 Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

 

Опасност от прегряване на пазара на недвижими имоти няма

 • Все повече инвеститори се насочват към покупка на недвижима собственост. Цените на недвижимите имоти в България продължават да нарастват със завидни темпове по данни на българска агенция за недвижими имоти.
 • Основно се търсят двустайни и тристайни апартаменти в сгради ново строителство. Вече около 90% от закупените жилища в София са именно в сгради ново строителство.
 • Предприемачите в София плащат такса за разрешение за строеж средно от около 7 евро на квадрат разгъната застроена площ (РЗП). Срещу това искат от общината да построи големи улици. Което означава да обезщети частните собственици на земята под тях, да построи път с по две ленти и тротоари. Да финансира навлизането на градския транспорт, да построи детски градини, училища, а някъде и болници. Това е много трудно да се случи срещу 7 евро на квадрат.
 • Офисите в София са с по-нисък наем и по-висока доходност от тези в Букурещ. Делът на незаетите офис площи в българската столица е малко по-висок от тези в румънската, сочат данни на инвестиционната компания Lion’s Head Investments.
 • Според доклада на Световната банка, подготвен за МРРБ, в България има сериозен излишък на жилища.
 • Заради постоянно увеличаващите се жители на столицата има нужда от около 16 000 нови жилища всяка година. Издадените разрешения за строеж на жилища в София през 2018 г. надвишават с 80% пика от предкризисните години.
 • Булевард "Тодор Каблешков" ще бъде продължен и ще свързва булевардите "България" и "Черни Връх". Това ще облекчи значително трафика около Paradise mall и Южния парк.
 • Продават имот, в който са се произвеждали реактивни мощности. В момента фирмата е потънала в задължения и частен съдебен изпълнител продава производствения им имот за 2 160 560 лева. Той е цели 4800 кв. метра и се намира в София, кв. "Надежда", ул. "Рожен". Отреден е "За чисто производство, складове и администрация". Продава се заедно с изградените в гореописания урегулиран поземлен имот СКЛАДОВА БАЗА И ОФИС с разгъната застроена площ от 1178 /хиляда сто седемдесет и осем/ кв. м., разположени на два етажа.
 • Тази събота отварят първия в света културно-исторически и развлекателно-образователен парк. Парк от този тип в света вече е факт и ще посрещне първите си посетители на 22-ри юни с мащабно откриване. Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. Сред обектите в него са крепости, пресъздаващи Първо и Второ българско царство. Също така в парка има и мини Колизеум като този в Рим. Направени са и прототипи на прабългарско и славянско селище. В средата на парка има голямо езеро с лодки. С грандиозна културно-развлекателна двудневна програма, включваща народни танци, музикални изпълнения, занаяти, ритуали, обичаи, бойни демонстрации, игри и надсвирвания ще бъде отворен входа към Исторически парк. Празникът ще отбележи и ден на българския фолклор. Изградено е и селище на Траките, както и Средновековна крепост. А за да се върнем още по-назад във времето, ще имаме възможност да се докоснем до жилища от Каменно-медната (4800 – 4000 г. пр. Хр.) и Новокаменната (8-мо до 4-то хил. пр. Хр.) епохи.
 • Доналд Тръмп не се е отказал напълно от бизнеса с недвижими имоти, докато е в Овалния кабинет, съобщава "Форчън".
 • Компанията Trump Organization тихомълком е продала имот с 5 спални и 6 бани в Бевърли Хилс на индонезийски бизнес партньор за 13,5 милиона долара.

 

     14.06.2019 Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

     Очаква се лек ръст на цените на жилищата в София с до 5% през 2019 г.

 • Покачване на цените на жили