Brain Trust Real Estate

15.11.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Ръст в обема на свободни офис площи в София

През третото тримесечие на 2019 г. общият обем на офис площи в София достигна 2.1 млн. кв. м., след като бяха въведени в експлоатация 41 000 кв. м. сгради. Подобно на предишни периоди новодоставените сгради са в района на кв. Младост и Хладилника , както и бул. „Цариградско шосе“, .
За поредно тримесечие се наблюдават стабилни наемни нива в клас А (12 - 14 евро на кв. м.) и Клас Б (8 - 11 евро на кв. м.) офис сгради в София. Свободните площи в клас А офис сгради достигат нивата от началото на годината – 9,5%
За периода са сключени сделки за 25 900 кв. м. Повече от 50% от новозаетите площи са наети от IT фирми.

Инвеститорите в сгради вече ще си връщат ДДС при изграждане на улици
Разходите, направени от частен инвеститор за подобряване, разширение или изграждане на техническа инфраструктура, която е публична държавна или общинска собственост, вече ще се признават за данъчни цели и за тях ще може да се ползва ДДС кредит. Промяната беше одобрена на второ четене при гласуването на данъчните закони за догодина от бюджетната комисия.

Нов хотел в Лондон се превръща в най-голямата жива стена в Европа
Строят нов петзвезден хотел в Лондон, в чиято фасада ще бъдат интегрирани 400 000 растения, превръщащи го в най-голямата жива стена в Европа.
Хотелътще абсорбира осем тона от замърсяването на града всяка година и ще произвежда шест тона кислород.
Той ще разполага с 382 стаи, както и с 3 716 кв. м работно пространство, бар на 10 етаж, място за срещи и събития, СПА център, ресторант на приземно ниво и пространство за коуъркинг спейс.
От архитектурната компания обясняват, че зелената стена ще бъде съставена от местни видове диви растения, които ще създават важно "дишащо пространство на ниво улица".

08.11.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Пазарът за недвижими имоти почти достигна темповете от 2008 г.

През последното тримесечие на 2019 година можем спокойна да очакваме да се сключат над 10 000 сделки в сферата на недвижимите имоти. Оптимизмът на брокерите ни дава надежди, че това наистина може да се случи.
За последните 10 г. в София се осъществяват средно 7608 покупко-продажби на недвижими имоти в периодите от 1 октомври до 31 декември. Това представлява 11.47% от всички сделки в страната.
Бройката на закупените имоти обаче се увеличава в последните години до 9411 и 9106 спрямо около 6000 за 2011 и 2010 г., както и 6207 за 2012 г., когато пазарът на имоти у нас беше почти замръзнал.
С темпът, с който върви пазара в момента, спокойно можем да очакваме нива от 10-12 хиляди, близки до стойностите, отчетени през 2008 година.

Офисите до 2050 година ще са напълно персонализирани

Макар малцина да се съмняват, че офисите ще продължат да съществуват през 2050 г., дигиталните и културните промени бързо променят и тъканта на офиса.
Оказва се, че сме все по-близо до момента, в който не трябва да ходим на работа, за да работим.

Офисите ще се превърнат в място, на което ще ходим, когато искаме да подкрепим усещането си, че принадлежим към дадена общност, не толкова да вършим работата по някакъв специфичен начин.
Това означава, че цялостната ни представа за офиса като сграда трябва да се промени и да започнем да го възприемаме като мрежа от физически и виртуални места, които ни помагат да вършим работата си възможно най-добре.

Четвърта поредна година пазарът на недвижими имоти е изключително силен
Четвърта година подред пазарът на недвижими имоти у нас е изключително силен. Това, което го характеризира, е че през тази година има намаляване на броя на ипотечните кредити от страна на банките.
Вече сме в обратна крива, при която пазарът се насочва към охлаждане. Спадът в цените зависи от темпа на охлаждане.

Купувачите на луксозен дом търсят функционалност, а не скъпи мебели
До скоро клиенти, купуващи висок клас жилища инвестираха главно в ефектни или скъпи мебели. Днес те търсят жилища не само с отличителна визия и характер, а и с много повече функционалности и екстри.
Сред тях са автоматизация, осветление с димиране и варианти на различни сцени, отопление и климатизация от най-висок клас, системи за пречистване на въздуха и висок клас уреди и санитарни елементи.

През следващите 2-3 години цените на имотите в София ще се задържат на това ниво
През следващите две-три години цените на жилищата в София ще се задържат на настоящите си нива или леко ще намалеят.
Корекцията в цените ще дойде основно по линия на новото предлагане на жилища в строеж, което ще охлади очакванията на собствениците на имоти на вторичен пазар.
Ръстът на цените на жилищата в София е около 7% само през тази година.

Мини имот за 100 EUR на месец
На разгъната застроена площ от 6.5 кв.м са разположени легло, маса, тоалетна и бокс. Пространството е максимално функционално и се намира в Берлин.
Според автора на мини имота Ван Бо Ле-Менцел, наемът му не трябва да надхвърля 100 EUR на месец, като тук са включени разходите за отопление и интернет.

 

01.11.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Следващата година инфраструктурното строителство ще изпревари сградното

Строителството вече не е просто сезонна работа. Строи се целогодишно. Това става благодарение на напредъка на технологиите, които дават възможности за целогодишна работа на открито.
Ръстът на нетните приходи от строителство е близо 7 млрд. лева за първото полугодие, което е най-високото от 2010 година.
Ръстът при сградното строителство е с близо 21% като общо 59% от строителната продукция е в сградното строителство. Това означава само едно – големи частни инвестиции.
С улеснението на процедурите по провеждането на търгове за инфраструктурно строителство, догодина се очаква то да надвиши сградното.

Отчита се сериозен ръст на завършените индустриални площи в София
Завършените индустриални зони в София достигат близо 180 000 кв. м. за първите 9 месеца от годината. Тенденцията за ръст в сектора се запазва като обемът на новите проекти е с над 100 000 кв. м. повече спрямо миналата година.

През последните две години се наблюдава траен ръст на завършените производствени и логистични площи в София.
Пазарът в София остава доминиран от строителството на обекти за собствено ползване и строителство по поръчка (built-to-suit), но се наблюдава и ръст на проектите с площи под наем.

 15 града у нас с над 10% ръст при имотните сделки през третото тримесечие
Пазарът на недвижими имоти остава стабилен и балансиран и през третото тримесечие на годината. Цели 15 града в страната отчитат ръст с над 10% при сделките с недвижими имоти.

Забавя се обаче скоростта, с която се сключват сделки. Предлагането започва да нараства, в резултат на което търсенето вече няма чак толкова голям превес. Това означава, че ръстът на цените вероятно вече е на предела си, което от своя страна се отразява и на цената, която купувачите са готови да платят.

Проблем в сектора остават очакванията на вторичния пазар, където заради надценените оферти проблемите се усеща най-силно.
През третото тримесечие на 2019 г. най-засилено е търсенето на къщи около столицата и на двустайни апартаменти, ново строителство. За разлика от предходното тримесечие, през настоящото се наблюдава по-слаб интерес при търсенето на тристайни апартаменти.

Имотните скици вече са безсрочни и се вадят за 5 минути

По отношение на имотните скици от миналата година има важна законова промяна – те вече са безсрочни. Това разрешава доста проблеми около ваденето на този документ, изискван от ред служби в страната при първоначалното регистриране на новопридобит имот.
Доскоро срокът на действие на една скица бе 6 месеца от датата на издаването ѝ. Това поставяше в неудобно положение хората, които извършват имотна сделка, тъй като често при такова начинание се случва нещата да се забавят било заради банката, която отпуска кредита, било заради избора на самия имот. И скицата трябваше да се вади наново.
Тази промяна спестява много време и чакане по опашки.
Освен това имотна скица може да се извади и напълно по електронен път, без да се посещава никакво гише. Това се прави през Кадастрално-административната информационна система (КАИС), която е интегрирана в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Цените на новото строителство в София с ръст от 7% през 2019-та
Новото строителство продължава да бъде най-атрактивно на пазара на недвижими имоти в столицата.
Около 60% от всички сделки през тази година са с имоти в нови или новостроящи се жилищни сгради, което е ясен показател за това колко голям продължава да бъде интересът към тях.
Има и среден ръст от 7% на цените на новото строителство в София за последната една година и се очаква тази тенденция да продължи и в бъдеще.

През 2022 година откриват голф комплекс до София

Заобиколен от красиви природни пейзажи, с голф игрище с 18 дупки, в сърцето на Okol Lake Park, новият комплекс Pullman Okol Golf Resort & Spa ще предложи и гледка към язовир Искър.
Този петзвезден хотел ще разполага с 149 стаи и 40 брандирани жилища Pullman Living, заедно с 4 900 кв. м. луксозна спа зона с вътрешен и външен басейн, разположен на покрива. Обитателите на брандираните къщи Pullman Living ще могат да се възползват от всички удобства на Okol Lake Park, включително хотелските съоръжения.
Ще разполагат с достъп до широк спектър от хотелиерски и жилищни услуги, включително портиер, ресторант и частен транспорт. Ще имат възможността да се възползват и от програмата на Pullman за отдаване на обекти под наем, която им позволява да генерират допълнителни доходи, когато не обитават имота.
Грижата за природата и околната среда е водещ приоритет в развитието на този курорт. Pullman Okol Golf Resort & Spa също ще разполага с конферентен център с площ от 1 900 м2 и капацитет за организиране на събития до 500 души.

5,5% от българите нямат достатъчно светлина в дома си
5,5% от българите заявяват, че нямат достатъчно дневна светлина в жилището си, според проучване на Евростат. Това означава, че жилището им изглежда твърде тъмно и това се смята за проблем от домакинството, което го обитава.
През 2018 г. средно 5,1% от жителите на страните членки на ЕС са заявили, че в жилищата им няма достатъчно дневна светлина. Най-малко един на всеки десетима души определя дома си като твърде тъмен в Малта (11,2% от общото население) и в Португалия (10%) - държавите с най-висок дял сред членките на ЕС.
 

25.10.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Офис пазарът в България цъфти и процъфтява

През следващите месеци се очаква офисният пазар в България да бъде най-активен в имотния сектор по отношение на сделки. Секторът е доминиран от растежа на IT компаниите и аутсорсинг (кол центровете).

Страната ни предоставя качествена работна ръка и добра среда на живот що се касае до тези два сектора. Това води до ръст в строителството на офис пространства и съответно до увеличеното им търсене.

Ръст в покупко-продажбите на имоти в София, спад в ипотеките на годишна база

Броят на ипотечните сделки за изминалите 9 месеца от 2019 година е на рекордно ниво.
Това води до процъфтяване на ипотечния пазар. БНБ отчете най-сериозен ръст като абсолютен размер в заемите от домакинства.

Оказва се, че за столицата общият брой ипотеки за периода януари-септември 2019 г. е 10 683 бр. Точно с 2 544 бр. по-малко от същия период за 2018 г. /13 227 бр./.

Този спад от почти 20 % идва на фона на ръста от 5.54 % в покупко-продажбите на имоти за София за същия този период.

България е пета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция
България е на пето място в ЕС по годишен ръст на строителната продукция.
Строителната продукция у нас е нараснала с 3,3% на годишна основа през осмия месец на годината, като ръстът се забавя спрямо 4,4% през юли, сочат данните на Евростат.

Намаляването на лихвите поддържа стабилния ръст на цените в рамките на разумното
Пазарът на недвижими имоти в България е спокоен, въпреки всички опасения за рецесия. И през третото тримесечие на 2019 година се отчита повишаване на цените на жилищата, но темпото, с което това се случва отчита спадове.
При новото строителство се наблюдава малко по-голяма предпазливост, което е добре за пазара. Инвеститорите са по-внимателни в стартирането на нови проекти.
Пазарът за недвижими имоти в България остава спокоен и балансиран, а скоростта, с която се сключват сделки се забавя. Ръстът на цените вероятно вече е на предела си, което от своя страна се отразява и на цената, която купувачите са готови да платят. Все по-пресилени стават очакванията на вторичния пазар, където проблемът с надценените оферти се усеща най-силно. Добър пример за това е предлагането на жилища в крайните квартали на Столицата, където офертните цени на места се доближават до тези в централните райони.

Излишък на жилища няма да има, ако имотът отговаря на търсенето
Активните купувачи на нови жилища в София са два типа. Едните са тези, които търсят апартаменти за жилищни нужди. Другите са тези, които търсят имоти с инвестиционна цел.
В този смисъл излишък на жилища ще има, ако имотът не отговаря на търсенето. Ако продуктът е добър, за него винаги ще се намери купувач. Ако е той е достатъчно добре насочен към клиента, ще се потребява на пазара. Излишъкът на жилища би могъл да дойде, когато имотът не е добре ориентиран към търсенето на клиентите.

Гърция премахва ДДС върху имотните сделки
В опит да даде сила на бавния пазар на имоти в Гърция, да увеличи инвестициите и да подкрепи строителния сектор, премиерът Кириякос Мицотакис съобщи, че ще освободи от плащането на данък добавена стойност имотните сделки за жилища, чиито лицензи са издадени след 2006 г.
 

 

18.10.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Благоприятно за инвестиции: Сделките с имоти в София отчитат пореден ръст

От януари до края на септември са осъществени над 20 000 сделки за недвижими имоти в столицата. Отчита се и ръст на осъществените покупко-продажби със 7.81% за трeтoтo тримeceчиe нa тaзи гoдинa cпрямo cъщия пeриoд нa минaлaтa.

Дaнни нa Aгeнциятa пo впиcвaния coчaт, чe зa пeриoдa юли-ceптeмври 2018 г. ca били рeaлизирaни 6874 сделки, дoкaтo зa cъщия пeриoд нa тaзи година тeхният брoй дocтигa 8866. Нa прaктикa трeтoтo тримeceчиe нa тaзи гoдинa e c нaй-мнoгo cключeни cдeлки oт 2008 г. дoceгa.
Рaзглeждaйки дaннитe oт нaчaлoтo нa гoдинaтa, тo брoят нa cдeлкитe в cтoлицaтa e дocтигнaл 20 185. Тoвa e ръcт oт 5.54% cпрямo 2018 г. и увeличeниe oт 20% cпрямo 2015-a. В cлучaй, чe тeмпът нa рeaлизирaнe нa cдeлкитe ce зaпaзи, тo прeз 2019 г. тeхният брoй мoжe дa нaдхвърли 30 000.
Пoкупкaтa „нa зeлeнo“ нa жилищa e ocнoвнaтa причинa зa нaблюдaвaния ръcт нa cдeлкитe. Пoвeчeтo oт жилищaтa, купeни в eтaп нa cтрoeж прeди 3-4 гoдини, вeчe ca гoтoви и cъoтвeтнo влизaт в oфициaлнитe рeгиcтри.
Начинът, по който се движи пазарът на недвижими имоти в момента е изключително благоприятен за осъществяване на сделка.

София е в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата в света
Още една индикация и доказателство, че в момента е благоприятен момент за продажба на жилище в София е, че градът е на 19-о място в света и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата.
Между април и юни цените на жилищата в столицата са нараснали с 9,6% на годишна основа. Това поставя София след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион в класацията на Knight Frank, която включва 150 града в света.
Общо цените на жилищата в изследваните градове са нараснали средно с 3,5% през второто тримесечие на годината. Най-бързо растящият жилищен пазар в света е бил китайският град Сиан, където цените на жилищните имоти са се увеличили с 25,1%. Десетката се допълва от Будапеща (24,2%), Хидерабад (18,3%), Ахмедабад (15,3%), Ухан (14,6%), Санкт Петербург (14,6%), Порто (13,6%), Чунцин (12,1%), Загреб (11,4%) и Атина (11,2%).

Банско – най-евтиният семеен курорт за ски в Европа
Той изпреварва италианския Бардонекия, който е обявен за второто най-добро място в Европа за бюджетна ски ваканция със семейството.
Въпреки това Италия е най-евтината страна като цяло. Тя може да се похвали с четири курорта в Топ 5 на класацията за тази година.
Начинът, по който се съпоставят курортите за семеен зимен туризъм, включва цените на наема на ски и обувки, лифтове и ски училище плюс обяд и напитки за двама възрастни и две деца за един и същ брой дни.
Докладът установява, че цените са паднали с 0.3 на сто от миналия сезон в Банско, като едноседмичната ски ваканция за четиричленно семейство струва 1740 евро, в сравнение с 1845 евро в Бардонекия, където се отбелязва ръст от 9.8 на сто.
В тази връзка Брейн Тръст има удоволствието да представи студио за продажба във великолепен комплекс, разположен в сърцето на Банско и съвсем близо до хотел "Кемпински Гранд Арена Банско" и ски лифта.
Апартаментният комплекс се намира на много хубаво място, само на 5 минути от лифта и на 15 мин от стария град.
Цената на студиото, което е подходящо да ви подслони във всяка една ваша зимна почивка е едва € 15 500.
Вижте повече тук: http://www.braintrust.bg/offer/1632/#offer
Освен това в същата сграда се предлагат и по-големи, двустайни апартаменти. Те са напълно обзаведени и разполагат с Wi-Fi интернет, кабелна телевизия.
Комплексът предлага висококачествено обслужване, включващо 24 часова охрана, интернет, паркинг, ски гардероб със заключване за всеки апартамент. Спа и фитнес център - той ще направи вашето пребиваване още по-комфортно. центърът предлага сауна, фитнес, парна баня.

Цената за двустаен апартамент на място, разполагащо със всички удобства за вашия зимен комфорт е € 27 000.
Вижте повече тук: http://www.braintrust.bg/offer/1633/#offer
Строители опровергават твърденията, че ще има срив в пазара на недвижими имоти
Водещи строители у нас се обявиха против тиражирането в медии, социални мрежи и специализираните интернет форуми, че се очаква срив на пазара на недвижими имоти, което създава неприятности и трудности с клиентите.

Според тях се наслагва страх в това отношение. Строителите опровергаха всички очаквания за криза на имотния пазар. По техни думи криза не се очаква, а това е видно и от движението на пазара на недвижими имоти, който не дава никакви подобни индикации.

Да спиш във Версайския дворец
Аіrеllеѕ – луксозна френска верига, възнамерява да открие хотел в комплекса към Версайския дворец. Първите гости ще могат да го посетят още през следващата година. Първите резервации ще се приемат през декември 2019 г. Хотелът ще се разположи в Шaтo дe Bepcaй, в който някога са живяли Лyи ХVІ и Mapия Aнтoaнeтa.
Клиенти едва ли ще липсват, като се има предвид, че Версайският дворец е една от туристическите емблеми на Франция. Годишно се посещава от милиони чужденци, които искат да се докоснат до изкуството и архитектурната на Франция. Дворецът разполага с 2300 стаи. Към него има и къщи, в които се съхраняват едни от най-ценните колекции картини и скулптори.
Новият хотел ще разполага едва с 14 стаи, а ценителите на френската кухня ще могат да посетят гурме ресторанта към него. Също така ще има Wellness&SPA център с вътрешен басейн.
 

11.10.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст" 

„Люлин“ – все по-привлекателно място за жилищно и бизнес строителство

Жилищният столичен квартал „Люлин“ е известен още като спалнята на София. Там живеят над 200 000 души като вече голяма част от тях са млади.

Това означава и повече работна ръка, което прави районът апетитен за инвестиции.
Освен това „Люлин“ е първият краен квартал, обхванат с метро – още през 1998 година. Това води допълнително инвеститори в жилищното строителство през годините и така сградите стават все повече и повече.
Заедно с близостта на Околовръстния път, подобрената инфраструктура, това води и до повече инвестиции в бизнес имотите и офисите.
В района вече действат няколко големи индустриални зони, строят се и бизнес сгради, макар и не с такава концентрация, както в южните и източните райони на София.
Има план за изграждане на „сити“ с високо строителство по протежението на бул. „Царица Йоана“, предвижда се удължаване на линията на метрото до Околовръстния път, както и няколко други транспортни подобрения, инвестира се в образователна и социална инфраструктура, поетапно се облагородяват запуснатите пространства, изгражда се зелена зона за директна пешеходна връзка на квартала със Западния парк.
Така западната част на София се превръща в едно приятно и облагородено място, в което си заслужава да се инвестира.
В тази връзка Brain Trust има удоволствието да Ви представи оферти в района, които заслужават вниманието Ви.

Ако сте решили да насочите инвестициите си към жилищен имот в района, какво по-добро решение от двустаен апартамент в новострояща се жилищна сграда. Той е 66 кв. м., а цената му е едва € 56 177.
Имотът се намира на изключително комуникативно място, в непосредствена близост до метростанция Западен парк и парк Западен парк.
За строежа се използват висок клас строителни материали. Монолитна стоманобетонна конструкция, оразмерена на земетръс. Външни и вътрешни стени от червени керамични тухли на водещ европейски производител. Осигурени топло, хидро и шумо-изолации.
Вижте повече тук: http://www.braintrust.bg/offer/2732/

Ако търсите по-голямо жилищно пространство – имаме решение за Вас. Просторен тристаен апартамент, намиращ се в близост до метростанция, парк, мол, училища и детски градини може да е Ваш за € 115 900. Сградата се намира в най-близката до центъра част на квартала – „Люлин“ 10, а жилището е цели 122 кв. м.

Вижте повече тук: http://www.braintrust.bg/offer/2902/

Какво трябва да знаем за покупка на имот на публична продан?
Всички сме попадали на обяви на частни съдебни изпълнители за имоти, чиито предишни собственици са изпаднали в несъстоятелност. Но за какво трябва да внимаваме?
Ръстът на цените на имотите в големите градове накара много от търсещите имот да обърнат поглед именно към тези оферти.
На първо четене офертите не са за изпускане, най-вече заради осезаемо по-ниската продажна цена в сравнение с повечето оферти на пазара.
При желание за участие в търга за имота е важно да разполагате с 10 % от началната цена за наддаване, тъй като тя се определя като задатък, внасян преди самия търг.
Обикновено началната цена се определя в размер на 80% от стойността, посочена от независим експерт - оценител, но не по ниска от данъчната оценка на имота.

Особено важно е да разполагаме и с цялата остатъчна сума от стойността на имота. В случай, че спечелите търга, но в рамките на две седмици не успеете да осигурите останалата част, имотът се предоставя на класирания на второ място участник, а вие губите депозираните 10 %. В случай, че двама участника в търга са предложили еднаква цена, чрез жребий се определя победителя.
Ако при първата обявена публична продан по една или дуга причина не бъде определен победител, частният съдебен изпълнител насрочва нова такава, с начална тръжна цена в размер на 90% от цената на първата. Процедурата на провеждане е същата до определяне на купувач.

Строят все повече сгради без право за краткосрочно отдаване под наем на жилищата
Във все повече европейски градове се наблюдава въвеждането на рестриктивни мерки срещу краткосрочното отдаване под наем на жилища. Основната причина е силното търсене на апартаменти за дългосрочно наемане и малкото предлагане на такъв тип имоти. Във финландския град Турку наскоро беше създадена организация, чиято цел е да въведе забрана за краткосрочно отдаване под наем на новопостроени жилища. Всички, които членуват в нея, се задължават да не отдават имотите си през онлайн платформи за краткосрочни наеми от туристи.
Причината за появата на подобна организация е нарастващият брои проблеми, възникващи между собствениците, които живеят в сградата и тези, които отдават там имотите си на краткосрочен принцип. Сред най-честите проблеми е шумът и фактът, че постоянно чужди лица влизат в етажната собственост, което компрометира сигурността.
 

04.10.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Почти всеки жилищен проект се продава още преди разрешение за ползване

Купуването на жилища на зелено върви с пълна сила - пазарът за недвижими имоти остава стабилен
За първите шест месеца на годината строителните предприемачи са внесли в бюджета на Столична община приблизително 7,8 млн. лева от такси за разрешения за строеж на сгради. Издадените визи за изграждане на жилища са с общо 788 214 кв. м РЗП, сочат данни на НСИ.
Макар издаването на строителни разрешителни да представлява голяма част от таксите, дължими от строителните предприемачи, не по-малко съществени са и разходите за облагородяване на средата около обектите. Отговорността за изграждането на инфраструктура в някои части на града е изцяло прехвърлена на предприемачите.

Една трета от жилищата в София – купени на кредит
За тази година 1/3 от закупените апартаменти в столицата са с кредит от банка. До преди няколко години повече купувачи можеха да си позволят жилище без заем, но в момента тенденцията показва, че ситуацията отива в друга посока.                                                                                                                Най-често при сделки, те искат около 50% от сумата.
През 2019 година клиентите, за разлика от миналата година, знаят какво точно търсят, което прави намирането на подходящото жилище и осъществяването на сделка много по-лесно.
Според строителните предприемачи потенциалът за растеж на София не е на Юг, а на Север към Стара планина.

Инвестициите в сектора на хотелиерството в София – с все по-добри резултати
Висококатегорийните хотели все повече насърчават бизнеса в региона. До 2 години предстои откриването на още 3 хотела в столицата.
Очаква се, че новите хотели ще отговорят на съществуващата нуждата от инвестиции в петзвездния сегмент.
За изминалата 1 година са нараснали цените в луксозните хотели, както и заетостта на стаите им. При по-ниската категория хотели ръстът на цените е бил осезаемо по-висок в сравнение с по-луксозните.
Средните цени на нощувките при 5-звездните хотели в София са достигнали 114 евро през миналата година, а при 4-звездните – средно 63 евро, показва статистиката.

Какво ви пречи да продадете вашето жилище?                                                                                                                                                                                   Продажбата на жилище е съпътствана от фактори на пазара, които не може да промените, но и от такива, които зависят изцяло от вас.
Най-често срещания проблем - нереалистичната цена. Тя отблъсква всеки запознат с тенденциите в пазара на недвижими имоти за дадения регион. Не позволявайте емоциите ви да попречат на осъществяването на изгодна сделка
Лошата миризма също може да е пречка за бързото намиране на нов стопанин. Най-лошият пример затова е миризмата от животни. Наслоените аромати от цигари също могат да отблъснат клиента.
Като други основни проблеми, които биха ви попречили да продадете жилището си са мухълът и лошото осветление на помещенията.
Ако пък жилището ви не е ремонтирано, също ще ви бъде по-трудно да го продадете.
По същия начин старите и износени мебели също могат да са негативен фактор. По-добре празни стаи, отколкото затрупани със застаряла мебел.

Започва проектът „Красива България”
Проект „Красива България” на Министерство на труда и социалната политика стартира кампания за набиране на проекти, които ще се финансират през 2020 г. През следващата година по инициативата ще се подкрепят предложения за подобряване на обществената среда в населените места, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип.

Терминал 3 на Летище “София” - готов до 2030 година
Плановете на френско-германският консорциум „Соф Кънект“, който спечели 35-годишната концесия на летище „София“ са до 2030 г. да бъде изграден трети терминал. Той ще се намира до сегашния втори, а първият ще бъде изведен от експлоатация.

Нивите - все по-атрактивен тип имоти за инвестиция
През последните месеци се наблюдава ръст в търсенето на ниви. Тъй като предлагането е по-ограничено обаче, това води до ръст в цените им. Повечето сделки при такъв тип имоти се сключват след прибирането на реколтата, за да не бъде изгубена тя и печалбата, която може да генерира от стария собственик.
 

 27.09.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

Сделките с недвижими имоти – на рекордно за последните 10 години ниво

Според института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната.
Освен това сделките с недвижими имоти са нараснали и са достигнали рекордно ниво за последните 10 години.
Вследствие на това, през последните години имаше и ценови феномени на пазара. В момента също на пазара има имоти, чиито цени надскачат рекордно средните.

Сред тях дори има такива за по 8000 евро на квадрат. Подобен апартамент се продава на улица „Московска“, а исканата цена е точно 8111 евро на квадрат. Тази цена е космическа не само за София, но и за цяла Европа.
Ето защо консултацията с брокер е жизненоважна в такъв момент, а Brain Trust може да ви осигури сигурно и независимо проучване на пазара и съответно да ви предпази от подобни нереални сделки.

София – първа по ръст на жилищата
За 10 години къщите и апартаментите в област София-столица са нараснали със 78,4 хил. броя, или с близо 15% и вече надминават 610 хил. броя. Причината – много хора от провинцията се местят в столицата.
Най-голям ръст има при тристайните апартаменти, чиито брой е нараснал с над 37 хиляди за последните 10 години. Двустайните са се увеличили с 34,3 хил. броя.

Емблематичният пазар в „Младост“ е на път да изчезне
Инвеститор иска да построи 8-етажен блок в столичния район „Младост“ 1. Този път мястото на новия строеж ще е на кооперативния пазар, който от 1999 г. е придобит от частната фирма.

Все повече работни места в столицата
По данни на кмета на София в момента се създават четири индустриални зони. Голямата индустриална зона ще се намира в северните територии – „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“. Целта е привличане на стратегически инвеститори.
Индустриални зони ще бъдат изградени също така и в „Младост“, „Надежда“ и „Овча купел“, което също е предпоставка за повече инвестиции и отварянето на повече работни места. Територията около „Кремиковци“ е особено привлекателна, заради добре изградената транспортна свързаност – жп. транспорт, близост до летище, пътища.

Цената на жилищните кредити остава стабилна
Цената на жилищните кредити ще остане стабилна. Това осигурява дългосрочна стабилност, развитие на икономиката и повишено търсене в имотния сегмент.

1/10 от британците носят в багажа си чисти чаршафи при пътуване
Преди всяко пътуване проверяваме добре куфара за най-важните неща, необходими за нашия комфорт по време на почивката. Оказва се обаче, че за при 10% от британците това означава да носят чисти чаршафи преди всяко пътуване. Освен това всеки двадесети британски гражданин носи собственици прибори в ресторанта.

Сграда със зелена жилищна фасада бе построена във Враца
Зелените фасади по сградите в България са рядкост, но малко по малко започват да навлизат в сферата на строителството.
Врачанска строителна фирма реши да приложи и у нас идеята, която от години се ползва в редица големи световни градове. От около седмица, нова сграда във Враца е със зелено близо 9 кв.м пано. Върху него има над 4200 насаждения.
Това несъмнено ще превърне сградата в една от атракциите в града.

Британският туроператор „Томас Кук“ фалира
Най-старата туристическа фирма със седалище във Великобритания „Томас Кук“ фалира. Британската компания е създадена през 1841 г. С прекратяването на дейността си, фирмата оставя стотици хиляди клиенти някъде по света. Все още не е ясно как те ще се приберат по домовете си. За българския туризъм загубите ще бъдат в размер на около 100 млн. лв.

Най-скъпото летище в света отвори врати
В китайската столица Пекин врати отвори най-скъпото летище в света. То струва около $63 милиарда, а строителството му отне 5 години. Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt е рекордьор и в друго отношение – притежава най-големия терминал с площ от 700 000 кв. м.
Планирано е годишно то да обслужва над 100 млн. пътници.

503 кв. метра къща за 1 евро?
В Хелзинки продават къща с разгънатата застроена площ от 503 кв.м. за 1 евро. Причината е, че имотът се продава от дълго време, но няма купувачи, а условието е да се направят сериозни инвестиции в неговото разработване и преобразяване. Реалната стойност на имота е около 3 млн. евро.

Построиха най-високата жилищна сграда в света – цели 470 метра
Най-високата жилищна сграда в света се намира в Ню Йорк. Central Park Tower е новоизградена и е цели 470 метра. Етажите на сградата са 131, цената й е близо $3 млрд., а най-малките жилища в нея са на стойност $6.9 милиона.
Най-скъпият имот там струва $63 млн. и се намира на 112 етаж.

 

20.09.2019 - Седмична рубрика "През погледа на Брейн Тръст"

 Изграждат изцяло нов квартал около бул. „Монтевидео“ в София

Булевард „Монтевидео“ в столичния квартал „Овча купел“ бе наскоро изцяло реновиран. Само до преди няколко месеца той беше разбито двулентово шосе, около което нямаше почти нищо освен няколко паркинга и Нов български университет.

В момента се строи третата линия на метрото, която ще свързва „Овча купел“ с „Хаджи Димитър“, което прави мястото още по-привлекателно, както за строители, така и за граждани. Сградите около метрото обичайно се радват на най-голямо търсене.
В момента там се наблюдава бум на строителството на нови жилищни и търговски сгради.

Още през 2015 г. „Главболгарстрой“ получи разрешително за строеж на 19-етажна жилищна сграда с търговски помещения и детска площадка по протежението на булевард "Монтевидео" върху свободен пустеещ терен. Това е емблематичната сграда G-Tower, която вече е почти напълно готова.

Навсякъде в района около булеварда вече е пълно със заградени за строителство пространства и информационни табели на вече изграждащи се сгради.
Друг подобен терен, в който кипи усилено строителство, и е в близост до бъдещата метростанция е между булевард "Цар Борис Трети" и улица "Житница". В района се изграждат четири големи сгради със смесено предназначение - за жилищни и търговски нужди.
В тази връзка Brain Trust има удоволствието да ви предложи 2-стаен, 3-стаен или 4-стаен апартамент в близост до Нов български университет. Цената на 2-стайния е едва € 82 119. Сградата се намира на изключително комуникативно място и попада в зоната на новоизграждащия се квартал. Съвсем скоро там ще има и метро.

Повече подробности вижте тук: http://www.braintrust.bg/offer/3172/#offer

Ако не ви се чака изграждането на новата сграда, можем да ви предложим и директно да се нанесете във вече построена, луксозна такава. Просторен двустаен апартамент с възможност за тристаен може да бъде ваш за € 180 000. С